Кредит или лизинг за автомобил на старо?

Повечето клиенти, решили да сменят стария си автомобил попадат в дилемата дали да прибегнат до потребителски кредит или лизинг към някоя лизингова къща. Масово е схващането ,че кредита е по-малко рисковия ход, с оглед, че закупения автомобил е на името на собственика, автомобила на лизинг до последната вноска е собственост на лизингодателя.

Истината е, че и двата вид финансиране са удачни при покупка на нов автомобил, или кола втора употреба. Неудобствата при лизинговия вариант е, че повечето лизингови дружества искат самоучастие не по-малко от 20 процента, както и ограничения за възрастта на автомобила (важи само при покупка на автомобил втора употреба).

При закупуване на автомобил втора употреба:
Лизинга може да излезе по-скъпо от гледна точка на това, че колата до пълното погасяване на лизинга не е на името на собственика. Това дава право на лизинговата компания да иска обслужването, застраховките и други разходи по автомобила. да се извършват в определени от нея сервизи и застрахователи и в точно определени срокове, което може да излиза доста по-скъпо. Например една смяна на масло, вместо 200 лв. (например) може да излезе 400-600 лева, а дори и повече.

От друга страна рисковете при лизингов автомобил са по-малко от гледна точка на сигурността, тъй като превозното средство все още е собственост на лизинговата компания и всички рискове са за сметка на лизингодателя. Така например, ако автомобила бъде противозаконно отнет (откраднат) рискът е за сметка на компанията.

В крайна сметка едва ли можем да дадем еднозначен отговор на въпроса кредит за покупка на автомобил или лизинг на автомобил е по-удачния вариант. Това решение е строго индивидуално и всеки трябва да реши сам за себе си, като внимателно прецени рисковете и при двата варианта на финансиране. 

Допълнителна информация: